
— PIZZA —
Pizzu pečeme v průměru
Ø32 cm nebo MAXI PIZZU v průměru
Ø 45cm.
Tradiční recepty, jen ty nejlepší italské ingredience. Jsme specialisté na výrobu poctivé italské pizzy. Těsto na pizzu, která vám přistane na talíři, si děláme sami. Dbáme na to, aby všechny suroviny byly vždycky čerstvé. Jedině tak totiž zůstanou šťavnaté a jejich chuť plně vynikne.
60 ) Pizza Pane
pizza spirálky s bazalkovým pestem a parmazánem
75,- Kč
61) Pizza chléb
chléb s bazalkovým pestem, vhodné jako příloha, k salátům
45,- Kč
Rajčatový základ
Ø 32 cm /45cm
62) Margherita
rajčatové sugo, mozzarella, čerstvá bazalka
99,- Kč / 159,-Kč
63) Šunková
rajčatové sugo, mozzarella, výběrová šunka od kosti
115,- Kč / 184,-Kč
64) Salámová
rajčatové sugo, mozzarella, Milano (italský salám)
129,- Kč / 206,-Kč
65) Sýrová
rajčatové sugo, mozzarella, niva, parmazán, mascarpone
139,- Kč / 222,-Kč
66) Quattro Stagioni
rajčatové sugo, mozzarella, 1/4 šunka, 1/4 žampiony, 1/4 špenát s česnekem a kuřecím masem, 1/4 salám
139,-Kč / 222,-Kč
67) Mexicana
rajčatové sugo, mozzarella, Milano (italský salám), pancetta (italská slanina), kukuřice, cibule, feferonky
155,- Kč / 249,-Kč
68) Rukolová
rajčatové sugo, mozzarella, rukola, parmská šunka, sušená rajčata, parmazán
149,- Kč / 239,-Kč
69) Capricciosa
rajčatové sugo, mozzarella, šunka, žampiony, artyčoky, olivy
149,-Kč / 239,-Kč
70) Hawai
rajčatové sugo, mozzarella, šunka, ananas
125,- Kč / 199,-Kč
71) Pepperoni
rajčatové sugo, mozzarella, Milano (italský salám), feferonky
119,- Kč / 189,-Kč
72) Paradiso
rajčatové sugo, mozzarella, Milano (italský salám), kukuřice, hermelín
139,- Kč / 222,-Kč
73) Vegetariana
rajčatové sugo, mozzarella, špenát, paprika, kukuřice, artyčoky
134,- Kč / 214,-Kč
00) Špenátová
rajčatové sugo, mozzarella, kuřecí maso, špenát, česnek
139,-Kč / 222,-Kč
79) Specialle Komenda
rajčatové sugo, mozzarella, pancetta (italská slanina), V'enticina (pikantní salám), vepřová panenka, černé olivy, paprika
169,- Kč / 269,-Kč
02) La Fantazie
rajčatové sugo, mozzarella, pancetta (italská slanina), listový špenát, kukuřice, niva
149,- Kč / 239,-Kč
03) Funghi
rajčatové sugo, mozzarella, žampiony
105,- Kč / 169,-Kč
04) Piccante
rajčatové sugo, mozzarella, Milano (italský salám), pancetta (italská slanina), niva, sladké chilli
165,- Kč / 269,-Kč
Smetanový základ
74) Sýrová crema
smetana, mozzarella, niva, parmazán, mascarpone
145,- Kč / 232,-Kč
76) Bolzano
smetana, mozzarella, kuřecí maso, niva, rajčata, parmazán
149,- Kč / 239,-Kč
77) Brusinková
smetana, mozzarella, šunka, vepřová panenka, hermelín, brusinky
159,- Kč / 254,- Kč
78) Tuňáková
smetana, mozzarella, čerstvá rajčata, cibule, tuňák
135,- Kč / 219,-Kč
01) Paradiso Crema
smetana, mozzarella, pancetta (italská slanina), šunka, kukuřice, hermelín
149,- Kč / 239,-Kč
05) Prosciutto Crudo
smetana, mozzarella, parmská šunka, parmazán
145,- Kč / 232,-Kč
Krabice na pizzu
10,- Kč / 20,-Kč
Přídavky na pizzu
špenát, feferonky, žampiony, ananas, kukuřice, olivy ,
cibule, rajče, paprika, mascarpone, rucolla 15,- Kč
výběrová šunka, pancetta (italská slanina) 20,- Kč
Milano (italský salám), tuňák, artyčoky, mozzarela,
kuřecí maso, parmezán, niva, hermelín 25,- Kč
prosciutto, vepřová panenka, sušená rajčata 30,- Kč
Česnekové okraje zdarma
Historie pizzy
Předchůdce dnešní pizzy připravovali již starověcí egypťané v podobě jednoduchých plochých koláčů. Od nich je časem převzali Římané. Název pizza je odvozen ze slova picea, které pochází z neapolského dialektu italštiny. Označovaly se jím pečené placky z kynutého těsta, na které se kladly další ingredience. Již na konci 17. století vznikaly první pizzerie. V 18. století se začalo s přidáváním rajčat a tím vlastně vznikla pizza v podobě jak ji dnes známe.
Jedna z nejznámějších pizz - Margherita se zrodila v Neapoli v roce 1889. Nedlouho předtím sjednocená Itálie chtěla uctít královnu Margheritu, která ji navštívila, a tak místní kuchtík vymyslel pizzu v italských národních barvách: červené (rajče), zelené (bazalka) a bílé (sýr).
O další rozvoj pizzy se postarali italští přistěhovalci v Americe, kam si své technologie přinesli s sebou. Pizzu Margherita pekli s mozarellou a oregánem. Postupem času ji začali připravovat nikoli v peci, ale na pánvi, a její forma se do roku 1945 přizpůsobila americkému fast food stylu. První oficiální americká pizza měla název Chicago-Style a pochází z roku 1943.
V roce 1948 se začalo prodávat první předpřipravené pizza-těsto. V 50. až 60. letech se v Americe stala pizza standardním fast food jídlem vedle hot dogu a jablečného koláče.
V roce 1957 přinesli bratři Celentanovi na trh první zmrazenou pizzu a tím napomohli masivnímu tažení mražených polotovarů v obchodech. Rozšířil se i její sortiment a v témže roce byl proveden první spotřebitelský test různých druhů pizzy.